Ujian ALLAH

Posted: July 13, 2010 in Renungan

Allah taala telah berfirman dalam Al-Quraan yang bermaksud (Adakah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan begitu saja dengan berkata kami beriman dengan Allah sedangkan mereka tidak diuji?) Mafhum dari ayat itu sudah jelas bahawa setiap orang beriman tidak akan tekecuali dari ujian Allah. Setiap orang Islam itu adalah orang yang beriman dengan Allah, dan Islam itu seperti yang di isyaratkan dalam Sabda Baginda Rasulullah adalah umpama api yang membakar seperti api yang memakar besi, besi itu kalau hendak dapat yang tulinnya mestilah dibakar supaya terpisah antara yang tulinnya dan yang tidak tulin (tahi besi) begitu juga dengan Islam, supaya dikenali mana islam yang tulin dan mana Islam tahi besi.

Biar ku ceritakan perihal Syeikh Sy’rani mengadu kepada kepada Syeikhnya tentang betapa kesakitan yang didatangkan oleh maanusia terhadapnya. Maka Syeikhnya menjawab: “Janganlah sebuk dengan orang yang menyakiti mu. Sebuklah dengan Allah,nescaya akan dihilangkan Nya segala yang menyakitimu itu darimu”. Ramai orang yang tersilap dalam perkara ini, lalu mereka menyibukkan diri dengan orang yang menyakiti mereka.maka berlanjutanlah kesakitan itu berserta dosa kerana lalai dari mengingati Allah disebabkan bersibuk dengan mereka.

Sabda Baginda Rasulullah s.a.w. Yang bermaksud: “Kita baru saja kembali daripada satu peperangan yang kecil dan akan menghadapi satu peperangan yang besar, sahabat bertanya, apakah peperangan yang besar itu wahai Rasulallah. Baginda menjawab, kamu berperang dengan nafsu sendiri. Banyak orang yang tewas dalam peperangan ini.” Antara nafsu yang amat tercela adalah: ria’, sum’ah, ‘ujub, dan takbur. Ujub bermakna dirinya lebih baik dari orang lain. Bahaya bagi orang yang mempunyai 4 sifat ini umpama santau memakan diri tanpa disedari.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s