SUDIKAH ANDA WARISKAN KEMISKINAN ANDA?

Posted: June 24, 2010 in Renungan

Suka tak JIKA kita ada keturunan yang mewarisi kemiskinan kita?

Suka tak JIKA kita ada keturunan yang berjuang mempertahankan hidup papa atau kebocoran wang seperti kita?

Itu adalah 2 soalan andaian yang ditanya kepada saya 12 tahun dahulu oleh Bob Proctor, salah seorang lagenda pakar motivasi dari luar negara. Soalan yang menjadi pemangkin atau “turning point” kepada hidup saya dan ramai lagi yang lain.

Daripada pemerhatian saya bercakap dengan lebih 70,000 peserta sepanjang 2 tahun ini, saya mendapati yang ramai orang especially orang Melayu (Maaf kerana berterus-terang), mereka lebih rela untuk tidak bertindak dan terus hidup pada “tahap kebiasaan” daripada mencuba untuk bertindak serta belajar daripada orang yang berjaya untuk berjaya untuk mengubah dirinya serta keturunannya menjadi orang yang berjaya!

99% orang yang belum berjaya terus hidup “biasa-biasa” bukanlah kerana mereka tidak boleh merubah hidup mereka menjadi kaya dan berjaya tetapi kerana 3 faktor penting :-

1. Mereka melabur ditempat yang salah. Mereka ingin kaya dan berjaya dengan cara “short-cut”. Mereka lebih sanggup untuk melabur skim “biawak”, “kucing” dan macam-macam lagi projek MLM yang akhirnya duit habis serta perniagaan gagal. Bukan kerana projek itu semua tidak bagus, tetapi mereka ini expect beri duit dan terus kaya tanpa perlu invest masa, tenaga dan wang untuk belajar dapatkan ilmu, mentor dan pelajari sistem yang berkesan! Contohnya ada kawan saya baru-baru ini teruja untuk buat bisnes MLM, dia berkongsi dengan saya betapa ramainya yang buat bisnes tersebut yang mencapai pendapatan RM60,000-80,000 sebulan. Saya cakap itu tidak pelik, malah patutnya boleh capai lebih dari itu, tetapi adakah kawan saya bersedia untuk memberikan komitmen 100% untuk belajar membina perniagaan tersebut dari mereka yang telah berjaya? Ramai yang tidak FOKUS, tidak beri komitmen yang tinggi, hangat-hangat tahi ayam, panas separuh jalan dan akhirnya tidak berjaya lalu dikatanya atau dikutuknya bisnes tersebut tidak bagus, ada yang lagi busyuk hatinya siap buat forum di internet menjadi tempat untuk memburukkan bisnes tersebut atau individu lain. Sendiri tidak pandai menari dan salahkan lantai yang goyang! Itu melayu yang pernah saya lihat! Bukan semua macam tu!

2. Mereka rasa “selesa” dengan hidup mereka tetapi pada masa yang sama secara sedar atau tidak, kos sara hidup semakin meningkat, kos pendidikan anak-anak semakin meningkat, keinginan semakin banyak tetapi ramai yang tidak sedar gaji anda peningkatannya sangat lambat. Setakat hidup tetapi tidak maksimakan potensi diri, kekayaan dan kejayaan, anda rugi sebenarnya! Bersyukur dengan apa yang ada tetapi jangan rasa cukup. Keluarga anda layak hidup lebih baik daripada sekarang!

3. Mereka tidak pentingkan ilmu. Mereka sanggup belanja bergolok gadai untuk makan, minum, tukar sports rim, beli baju atau tudung baru tetapi ramai yang tidak sanggup buat apa sahaja untuk mendapatkan ilmu, mentor dan sistem. Tetapi bila orang lain berjaya, orang lain buat sesuatu untuk bantu orang lain untuk berjaya, mereka mulalah cari jalan untuk menjatuhkan orang lain.

Itulah orang Melayu. Bukan semua! Bukan semua! Dan masalah ini bukan pada orang melayu sahaja sebenarnya tetapi saya bercakap ini untuk anak bangsa saya!

Ramai yang saya telah saksikan hidup mereka berubah daripada tiada pendapatan tetap bertukar menjadi lebih RM10,000 sebulan.

Ramai jer graduan saya yang meningkat tahap kualiti kehidupan mereka menjadi lebih bahagia, sihat, kaya, berjaya dan terasa keberkatannya.

Semuanya bakal berubah sekiranya anda bersedia untuk membina NILAI diri anda dengan mempelajari formula-formula kekayaan dan kejayaan daripada saya melalui program-program yang khas mengajar bagaimama untuk membina kekayaan & kejayaan hidup seperti program Mini Seminar Hidup Luar Biasa, Program 3-hari Intensif Mentor Kekayaan dan Kejayaan, Intensif Rahsia Kuasa Minda Jutawan, Program Marketing & U dan banyak lagi pilihan program lain yang telah membantu perubahan hidup ramai yang lain!

Ingin hidup kaya dan berjaya? Anda perlu ilmu kekayaan dan kejayaan yang diajar oleh guru yang telah berjaya serta telah mengajar ramai yang lain sistem kekayaan dan kejayaan!

Masalahnya ialah, adakah anda jenis yang bertindak dengan pantas untuk dapatkan ilmu, mentor dan sistem? Sudahkah anda mendaftar untuk sertai program asas saya atau adakah anda telah ikuti program 3-hari Intensif Mentor Kekayaan dan Kejayaan yang terakhir pada bulan Julai nanti?

Jangan wariskan kemiskinan kita!
DR AZIZAN OSMAN

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s